Ga naar inhoud

Introductie

NLx

Introductie

NLX is een stelsel van software en afspraken die de gegevens van (overheids)organisaties onderling verbindt. Hiermee wordt het makkelijker om alleen gegevens rechtstreeks bij de bron op te halen en silo's te doorbreken, een flexibeler landschap te creƫren waardoor beter ingespeeld kan worden op veranderende maatschappelijke vraagstukken en verlaging van beheerslast door simpeler beheer van koppelingen.

NLX bestaat uit verschillende onderdelen. Het bestaat uit software en afspraken, die samen zorgen voor snelle, veilige en AVG-proof gegevensuitwisseling binnen en tussen (overheids)organisaties.

Belangrijke zakelijke voordelen van NLX zijn:

  • Lagere integratiekosten door gestandaardiseerde API-integratielaag
  • Betere gegevenskwaliteit omdat gegevens bij de gegevensbron worden gebruikt
  • Betere AVG-compliance omdat eindgebruikers inzicht krijgen in datagebruik
  • Betere logging en controle van datagebruik
  • Flexibelere softwaresystemen omdat NLX componentgebaseerde softwaresystemen faciliteert

Verder lezen over NLX kan op nlx.io. Direct naar de documentatie kan via deze Docs.

Motivatie

Beginnen met NLX houdt in dat je begint met API's. Meer specifiek begint het met generieke API's in plaats van eenmalige integratieoplossingen. NLX is nuttig voor zowel organisaties die API's willen consumeren als organisaties die API's willen aanbieden aan andere consumerende organisaties.

Met Open Regels willen wij API's voor regels aanbieden en omdat het aanbieden van API's via NLX vrij eenvoudig is als de API's al beschikbaar zijn, beginnen we alvast met het aanbieden van de Live Demo API's op deze site via NLX.

Op de volgende pagina illustreren wij hoe de demo setup op dit moment is.