Ga naar inhoud

RegelSpraak

Workshop CNL

Tijdens de zevende editie van de Workshop Controlled Natural Language die in 2021 is gehouden in Amsterdam, zijn drie papers gepubliceerd waaraan Belastingdienst medewerkers hebben bijgedragen en die zaken beschrijven rond de RegelSpraak taal van de Belastingdienst.

Paper 1 heeft als titel RegelSpraak: a CNL for Executable Tax Rules Specification. Dit paper is ontstaan uit een samenwerking van de Hogeschool Arnhem Nijmegen met de Belastingdienst en geeft een overzicht van de historie van Regelspraak, de kenmerken van het gebruik met de nadruk op de dubbele insteek van de taal namelijk zowel leesbaar voor juristen als ook te interpreteren door computers.

Paper 2 heeft als titel A quality evaluation framework for a CNL for agile law execution. Dit paper is ontstaan uit een samenwerking van de Hogeschool Arnhem Nijmegen met de Belastingdienst en beschrijft een onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar een kwaliteitsraamwerk voor RegelSpraak patronen. In het paper worden de verschillende aspecten uitgewerkt die een rol spelen bij de kwaliteit van controlled natural languages en RegelSpraak in het bijzonder.

Paper 3 heeft als titel Toward a Reference Architecture for Traceability in SBVR-based Systems. Dit paper is ontstaan uit een samenwerking met de Open Universiteit. Het paper geeft een aanzet voor een initiƫle referentiearchitectuur voor het implementeren van traceerbaarheid in systemen die gebaseerd zijn op controlled natural languages zoals SBVR. Het paper is bedoeld als een aanzet voor verder onderzoek dat zal worden uitgevoerd bij de Open Universiteit.